Bacteriile pot transmite amintiri generațiilor viitoare

Chiar și bacteriile își amintesc și reușesc să-și transmită cunoștințele generațiilorviitoare, „nepoților”. Un grup de oameni de știință din California au descoperit că un microorganism – o specie deosebit de răspândită în spitale – este capabil de a transmite informații senzoriale, dobândite ulterior de populațiile de celule, favorizând astfel formarea de agregate rezistente la antibiotice. Descoperirea a fost publicată în Proceedings of the Academy of Sciences.

Cercetătorii de la Institutul din California NanoSystems de la Universitatea din California au studiat unele populații de Pseudomonas aeruginosa, o bacterie comună care formează biofilme (agregări microscopice similare cu pelicule adezive) la nivelul tractului respirator al pacienților cu fibroză chistică, sau pe implanturi inserate în timpul intervenției chirurgicale

Biofilmele sunt comunități de celule identice genetic care cooperează pentru a forma bariere care sunt dificil de neutralizat cu medicamentele. Cercetările anterioare au stabilit că bacteriile au un fel de „simț al atingerii”, care le permite să simtă suprafața pe care doresc să le adere prin pili de proteine ​​subțiri.

La generațiile de celule bacteriene studiate s-a observat că „descendenții” cunosc informațiile senzoriale dobândite de bacteriile „mai vechi”, chiar dacă microorganismele nu au un sistem nervos. Transmiterea semnalelor între bacterii are loc printr-un proces ritmic în două etape: emisia unei molecule de „semnal” numită adenozin monofosfat ciclic (AMP).

Aceste informații vor fi utile pentru cei care lucrează pentru a reduce problema complexă a rezistenței la antibiotice, deja văzută astăzi că o amenințare gravă la adresa sănătății publice, scrie focuis.it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *